Sunt 2 chestii aici.
In primul rand presa din Occident lanseaza tot felul de povesti cum ca romanii asteapta sa invadeze Occidentul.
Oricum, cifrele din presa straina (sau uneori spuse de oficialii straini in lipsa unor date certe) ar fi cam asa:
- Italia: 1-2 milioane
- Spania: 1-2 milioane
- Germania - 500.000 - 1 milion
- Franta - 500.000
- Austria - 200.000
- Grecia - 200.000
- Portugalia - 200.000
- Ungaria - 200.000
etc etc etc
Daca stam bine si ii adunam, plus romanii plecati in SUA, Canada, Rusia si Antarctica, cred ca populatia Romaniei ar da cu minus.
A doua chestiune este declaratia lui Basescu de ieri cum ca:
„Daca unele tari vor alege sa aplice acest sistem (care limiteaza accesul romanilor pe piata interna a fortelor de munca), Romania va aplica si ea masuri similare in cazul cetatenilor din respectivele tari. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra“.
Ete na. Eu credeam ca Basescu insista ca Romania sa fie o economie deschisa, liberala, competitiva, care sa atraga resurse si sa atraga oameni pregatiti de care economia romaneasca are nevoie.
De ce trebuie sa ne intereseze ce fac altii ca sa luam si noi, ca prostii, masuri de retorsiune?
Romanii pleaca peste mari si tari, populatia tarii este in scadere iar economia creste. In mod clar avem nevoie de forta de munca si mai ales din cea calificata.
Care ar fi consecintele unei actiuni ca cea anuntata de Basescu? Probabil ca managerii straini vor cunoaste din nou pe pielea lor ce inseamna birocratia in Romania si cat costa aceasta birocratie. Si mai probabil ei nu se vor agita sa ia permise de munca in Romania si isi vor mentine salariile la ei in tara, si deci si impozitele. Si iar pierde Romania pentru ca nu va reusi sa colecteze niste impozite grase pe salarii mari.
Repet insa ca o astfel de decizie in primul rand nu e de dorit daca vrem o economie cat mai deschisa si liberala.
PS. ca sa nu se lase mai prejos, Guvernul "liberal" vine cu o idee mai populista aici
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Deacord cu tine mai putin partea cu impozitele pe salariile expatilor. Ei sunt angajatii companiilor respective in alte tari chiar daca lucreaza aici deci nu platesc impozite la noi.
Eu cred ca expatii, daca cer permis de munca, depun printre acte si un contract. Ca nu contine intreaga suma, asta e altceva.
Oricum, punand restrictii inca 7 ani inseamna ca 7 ani de acum incolo, strainii vor vedea o alta mostra de birocratie mioritica.
Pentru ca si in reducerea birocratiei, prea putine a facut actualul guvern.
Declaratia lui Basescu e una politica si, ca toata politica la noi, aiuristica si fara nici un fundament. E pur si simplu o bagare in seama, cred ca mai degraba pentru opinia publica din Romania ca sa arate ca nu cadem de prosti.
Dragos: clar e o declaratie politica. Si s-a grapbit si guvernul sa pluseze. In loc de liberalism avem populism ce risca sa devina populism nationalist.
Post a Comment