Thursday, November 16, 2006

Politica Romaniei in domeniul energiei

Politica in domeniul energiei cred ca nu trebuie sa difere mult fata de politica economica generala a tarii.

Daca ne dorim o economie deschisa, liberala, atunci interventia statului in economie, deci si in energie, trebuie sa fie cat mai mica.

Evident, cu preturile la hidrocarburi mai volatile decat niciodata, inteleg preocuparea autoritatilor in acest domeniu. Insa preocuparea lor cred ca are o tinta gresita si anume companiile furnizoare de energie.


PETROM

Pana la privatizarea din 2004, Petrom a fost o sursa nesecata de bani si de voturi pentru diferite cercuri politice. A fost extrem de prost gestionata, o adevarata gaura neagra. Nu numai contractele dubioase au avut rolul lor, ci si politica preturilor controlate de guvern. O politica corecta ar fi fost ca Petrom sa fie lasat sa vanda la pretul mondial, iar profiturile sa fie pe de o parte impozitate corect iar pe de alta sa fie folosite la investitii si la reducerea pierderilor de productie, lucruri pe care azi OMV le-a transformat intr-o prioritate.

Contractul de privatizare Petrom se pare ca a fost pagubos. Insa a fost semnat de guvernul Romaniei. Ca s-a luat spaga sau nu, asta este de dovedit, insa in mod clar conducerea Romaniei, parlamentul ales democratic al Romaniei, au APROBAT aceasta privatizare. PUNCT! Romania nu-si poate permita sa modifice acest contract pentru ca daca ar face-o, inseamna ca nu este nicio diferenta intre noi si Rusia, intre noi si Bolivia. Pe termen lung, o astfel de decizie nu ne-ar face decat rau. Desigur, daca exista dovezi ca OMV a dat spaga pentru achizitionarea Petrom, se poate gandi o anulare a privatizarii.


ROMGAZ

Lectia Petrom nu stiu daca a fost invatata pentru Romgaz. Autoritatile au adoptat o decizie stranie si anume aceea de a amana privatizarea Romgaz. Din pacate, nimeni nu imi garanteaza ca toate contractele Romgaz sunt in beneficiul tarii. Cine imi garanteaza ca directorii de acolo nu capuseaza firma? Cine imi garanteaza ca la Romgaz eficienta este legea? Cine imi garanteaza ca numarul de angajati si pregatirea lor este cea mai eficienta posibila? NIMENI! Nivelul de corpotate governance si, implicit, de transparenta la Romgaz este egal cu zero. Nimeni nu stie cum se iau deciziile acolo si daca deciziile sunt cele corecte.

In plus, faptul ca Romgaz nu e lasat sa vanda la pretul mondial, asta inseamna mai putine taxe la bugetul de stat si mai putine resurse la Romgaz pentru investitii, pentru o exploatare mai eficienta si pentru reducerea costurilor.

Strategia de privatizare trebuie sa fie diferita de cea a Petrom si anume in sensul pe care l-am mai aratat pana acum in postari anterioare pe blog.


TERMOCENTRALE

Se vehiculeaza si ideea ca se va opri procesul de privatizare a termocentralelor. Acest lucru este o greseala, din aceleasi considerente ca la Romgaz.

O strategie corecta a guvernului ar fi ca privatizarea termocentralelor sa continue.


HIDROCENTRALE

Deocamdata nu e pe agenda politica dar probabil ca ar trebui revazut potential hidro-electric al Romaniei.


ENERGIA NUCLEARA

De laudat initiativa guvernului de a continua acest proces. Asta arata viziune strategica si politica. Insa si aici este nevoie de autonomie si de un inceput de privatizare. De genul celei gandite de guvernul Cehiei in cazul CEZ.


MEDIU COMPETITIV SI INFRASTRUCTURA

Guvernul trebuie sa se asigure in primul rand ca pe piata energiei exista un mediu competitiv. Asta va face sa existe diferite surse de energie care sunt in copmetitie si care vor avea ca rezultat un pret corect al energiei. Deasemenea sunt de laudat initiativele autoritatilor in ceea ce priveste proiectele de conducte ce nu trebuie sa ocoleasca Romania precum si investitiile aprobate pentru terminalul de la Constanta.

Evident, guvernul este ingrijorat de impactul asupra populatiei. Insa anumite masuri de protectie sociala (gen vouchere energetice pentru familii cu un anumit venit) vor fi extrem de usor de implementat.


INDUSTRIA MINIERA

Probabil ca acum se poate analiza din nou viabilitatea industriei miniere (de carbuni) din Romania. Cehii au privatizat aceste mine, cu rezultate foarte bune, productia de carbune crescand, dupa ce si ei au avut o restructurare similara cu a noastra. La preturile actuale pentru gaze si petrol, carbunele a devenit o solutie, este adevarat, mai putin ecologica, insa oricum Romania are destul spatiu in sensul respectarii tratatului Kyoto.


ALTE STRATEGII PENTRU GUVERN

1. In primul rand, Petrom trebuie sa ramana listata pe bursa din Bucuresti. Guvernul trebuie sa adopte legi in ceea ce priveste nivelul de Corporate Governance astfel incat publicul sa stie faca Petrom ia cele mai bune decizii pentru actionari, iar Guvernul Romaniei are 33%, adica noi toti avem 33% si trebuie sa stim daca Petrom ne gestioneaza corect investitia.

2. Daca se va decide privatizarea termocentralelor Turceni si Rovinari catre Verbund, o firma controlata de guvernul Austriac si care a fuzionat recent cu OMV ( controlata tot de guvernul Austriac), cred ca o decizie corecta ar fi ca guvernul sa caute sa obtina un loc in Board-ul noii OMV - Verbund eventual printr-un swap de actiuni.

Trebuie sa inteleaga si guvernul ca deja piata romaneasca este mai importanta decat piata austriaca petnru OMV - Verbund iar in viitor va si si mai relevanta. Se poate incerca si vanzarea unui pachet de 10% din Romgaz in schimbul unor actiuni in OMV - Verbund. Desigur, trebuie discutat si cu guvernul austriac. Pe termen mediu insa, pentru ca OMV - Verbund va avea cele mai importante operatiuni in Romania, reprezentatul Romaniei in Board trebuie sa impinga chiar mutarea sediului social al firmei la Bucuresti. Desigur, pentru asta, Bucurestiul si Romania trebuie sa fie mai liberale si mai deschise decat sunt acum.

No comments: