Friday, January 12, 2007
Inflatia a scazut la 4,87%
Record pentru economia romaneasca: inflatia se afla la cel mai scazut nivel din 1990 incoace: 4,87%.
Acesta este un semnal clar ca din ce in ce mai multe tranzactii se vor derula in RON in dauna Euro.
Cred ca o rata a inflatiei atat de joasa nu se va mai repeta si in 2007. Este adevarat ca pretul petrolului scade insa cresterea economica de 8% si lipsa fortei de munca ce poate sustine o astfel de crestere economica inseamna presiuni in sus asupra salariilor si a preturilor serviciilor in general. In plus, guvernul actual prin proiectul de buget nu pare decis in a tine inflatia in frau. Romania a beneficiat in 2006 si de o apreciere a RON in dauna Euro si a dolarului, tinand astfel inflatia in frau pe fondul unui deficit de cont curent de 10% din PIB, nu cred intr-o apreciere a RON fata de Euro sau dolar in 2007.
Vom avea aceleasi probleme ca tarile baltice care nu reusesc sa intre in euro din cauza inflatiei, desi, spre deosebire de Romania, acele tari au un excedent bugetar semnificativ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Spune cine toate astea? Stirile, pentru credibilitate au nevoie si de sursa, iar informatiile ar trebui citate de undeva ;)
@ de_ce:
spune cine ce? ca inflatia e x% si ca PIB-ul e y%? Sunt cifre oficiale, date publicitatii de autoritati.
No hard feelings, dar un blog nu trebuie vazut intotdeauna ca o agentie de stiri sau un ziar. De multe ori, autorul blog-ului considera deja stiute datele sau informatiile si, in acest caz, el emite parerea lui proprie si personala despre situatia respectiva.
Repet: in cazul amintit mai sus si atat. In rest, cand blogger-ul prezinta doar informatia nuda sigur ca trebuie sa citeze sursele sau macar sa afirme limpede ca este vorba numai de un zvon.
Ca un exemplu: daca Maxim scrie aici ca afara ploua trebuie neaparat sa citeze INMH?
pt "de ce":
comentariile sunt ale mele one hunderd and ten percent. Ma pot, la o adica, auto-cita?
Iar informatiile sunt publice, comentate si rascomentate in presa de specialitate si chiar in ziare cotidiene. Pe urma mi se pare absurd sa spun de unde stiu ca deficitul de cont curent este de circa 10% din PIB. Am calculat in minte :)
oricum, esti bine-venit aici, cu comentarii la obiect. Mersi
Dar trebuie sa apara o sursa a informatiei cand este vorba de date concrete! Nu cunosc autorul, este ascuns sub un psudonim, dar daca este o autoritate in domeniu, deci o sursa credibila, este ok. In caz contrar informatiile trebui atribuite. Autorul unui articol de informare nu este decat o parghie intre informatie si cititor, nu este un declansator al evenimentului, de unde se trage usor concluzia ca actul relatarii se bazeaza pe marturiile actantilor - statistici oferite de X institut in cazul de fata.
De ce sa cred ce scrie aici si sa nu-l cred pe vecinul care are alta varianta, daca niciunul nu spune din ce raport oficial al nu stiu carei comisii economice de stat a citat?
In plus, inflatia e mult mai mare, dupa modelul (mai just) de calcul al europenilor. Noi o calculam "artificial" pana acum - termen economic.
Daca autorul nu considera ca informatia trebuie atribuita.. e grav, nu are credibilitate. Cu atat mai putin, cu cat un blog nu este o agentie de stiri si nici ziar de renume (ambele citeaza acele statistici publice), un astfel de text poate fi crezut. Nu conteaza ca informatia exista si in alta parte si poate fi cunoscuta, daca tot trebuie sa fie un material informativ, atunci sa fie complet (ca doar nu e o invitatie voalata - "citeste si concurenta"). Altfel un potential cititor va citi acolo unde i se ofera toate detaliile.
Despre Inmh, cine asculta un buletin meteorologic (radiofonic sau televizat) poate limpede observa cum se incheie cu un "precizeaza/comform Inmh" sau o formula similara.
Nu vreau sa fiu neaparat un fel de Gica-contra, dar atunci cand sunt scrise stiri, ele se supun obligatoriu catorva reguli (asta nu era un material de opinie) si recomand cu multa caldura lectura Manulului de jurnalism - partea despre stiri.
Numai bine ;)
de_ce:
Cum zicea si Liviu Moldovan mai sus, datele despre inflatie sunt date oficiale, comunicate de catre autoritati publicului. Deci sursa este autoritatea publica in domeniu, care are datoria sa calculeze si sa comunice publicului larg aceasta informatie. Daca te uiti la postarile mele din blog, vei vedea ca am pus de cate ori am putut si unde a trebuit sursa sau link-ul catre o stire, opinie, articol, etc.
Despre modul de calcul al inflatiei: desigur ca sunt pareri si pro si contra modului de calcul, pentru metodologie si detalii poti sa consulti, de ex. insse.ro
Scopul meu cu acest blog nu este sa am audienta, nu este sa realizez venituri dintr-o eventuala publicitate. Deci, nu am concurenta :)
Din punctul meu de vedere nu cred ca lumea sta cu ochii pe blogul meu sa vada cat de mult a fost inflatia. In momentul comentariului meu, informatia respectiva era de mult cunoscuta publicului larg. Iar obiectivul nu era sa spun cat este inflatia ci sa comentez ce cred eu despre acel nivel al inflatiei.
sper ca m-am facut cat de cat inteles
numai bine
Post a Comment