Friday, August 04, 2006

CEC: un pietroi ce ne atarna de gat

Am urmarit dezbaterile despre acest subiect: privatizarea CEC, cat ar valora, ce ar trebui facut, etc.

Romania a dus si duce inca o mare lipsa de specialisti si manageri care sa inteleaga cum funtioneaza economia de piata, care inteleg tendintele dintr-o piata mondiala din ce in ce mai integrata. Pe scurt, am avut nevoie (si au venit cu duiumul si pe salarii corecte) de specialisti straini. CEC insa s-a ferit de acestia. Iar rezultatele se vad: o banca ce a emis numai 6.500 de carti de credit (fata de cele 3 milioane ale BCR sau 1,5 milioane ale BRD), o banca ce numai de curand a instalat bancomate (unde de fapt eu cred ca e o tanti (angajata CEC) ascunsa in bancomat si care numara banii, o banca unde sunt mileuri pe calculatoare si unde serviciul de clienti este specific anilor '80 din Romania, nu din SUA.

CEC sta pe o imensa avere imobiliara si cica mai e si banca. Cu toate astea, profitul este minuscul. Daca ar inchiria spatiile pe care le detine, ar obtine lejer un profit de 10 ori mai mare.

Asadar valoarea CEC este valoarea imobilelor si atat. Maxim aceasta valoare se poate reduce datorita batailor de cap ce un nou investitor o sa le aiba cu restructurarea, cu trainingul (care zic eu ca sunt bani aruncati pe fereastra), cu investitiile.

Daca Romania ia un miliard de dolari pe CEC, putem sa bem nu una, ci 10 sampanii.

2 comments:

Anonymous said...

Nu trebuie uitat că CEC este parazitat de stat pentru care prestează servicii sociale pe care nici o altă bancă nu pare interesată să le presteze (fără un comision serios) cum ar fi plata amenzilor, a taxelor şi impozitelor, care, culmea-culmilor în secolul XXI, nu pot fi plătite decât la CEC-ul din sectorul de domiciliu.
Bănuiesc că aceste servicii sunt prestate pe bani (foarte) puţini, ceea ce a grevat oricum dezvoltarea CEC ca bancă modernă.
Opinia mea este că noul propritar se va axa pe servicii "low end" adresate publicului tradiţional CEC (bătrânii din mediul urban, mediul rural încă neinteresant pentru băncile celelalte). În nici un caz nu va încerca să intre în competiţie cu BCR, BRD, Raiffeisen & the rest.
Pentru noi, ca plătitori de taxe, pe de-o parte este bine, fiindcă scăpăm de o gaură neagră (mă rog, nu chiar de dimensiunea SIDEX), pe de altă parte, rămâne de văzut cum se va rezolva problema... plăţii taxelor.

Maxim said...

Cristian,

este ciudat cum in cazul CEC, spre deosebire de orice alte companii, o afacere cu statul este in favoarea statului :)

Nimeni nu a oprit CEC sa prezinte in fata publicului o situatie unde sa spuna ca nu ii convine sa faca afaceri cu statul si ca din cauza asta ar fi in pierdere. Cred ca de fapt CEC nici nu stie daca pierde sau nu datorita simplului fapt ca a avut si are un management incompetent, de sus pana la cel mai mic nivel de manager.

Nu de multe ori am platit anumite taxe la BCR (unde era mai scump) datorita faptului ca cei de la CEC nu aveau foi autocopiante si pentru ca ma puneau sa rescriu cererile din motive cum ar fi "mai intai numele si pe urma prenumele... nu asa cum ati scris dvs" si pac, alte 3 exemplare scrise de mana. Plus coada, plus scrisul in picioare, etc.

CEC ar fi putut trage avantaje de marire a business-ului cu atatia clienti facuti cadou de la stat: prin internet, prin carduri bancare, prin sisteme integrate cu alte institutii de stat (cele care platesc sau incaseaza banii pana la urma) si sa profite de faptul ca cineva ii trimitea clientii sa-i calce pragul. Nu au fost in stare, nu sunt si, la ce elefanti au ajuns 100% din angajatii CEC, nici nu vor fi indiferent cine conduce aceasta banca.

Restructurarea CEC va fi datatoare de mari batai de cap.

Sunt convins ca noul proprietar are deja clar in cap ce va face cu segmentul "low-end".