Wednesday, January 10, 2007

Castelul Bran


S-a discutat enorm in ultimele zile despre achiztionarea de catre stat (dupa ce in prealabil a fost retrocedat) a Castelului Bran.

In primul rand, personal am fost impotriva modului in care a fost inteles procesul retrocedarilor si cum a fost el aplicat. Desigur, nu am fost de acord cu modelul Iliescu (de a nu retroceda mai nimic) dar nici modul maximalist de retrocedare nu este corect. Nu de alta, dar daca tot se incearca o justitie sociala, si romanii de rand ar trebui sa fie improprietariti cu ce puteau obtine in cei 45 de ani in care au le-a fost refuzata libertatea. Si daca tot se face justitie sociala, nu numai regimul comunist a fost prost ci si cel de dinainte de 1944, si sistemul capitalist din 1859 - 1944, si cel feudal de dinainte, etc. Retrocedarea trebuia facuta, in opinia mea, in integro dar pana la o suma echivalenta a, sa zicem, 1000 de salarii medii pe economie, sau, de ex. 1 milion de euro.

In al doilea rand, retrocedarile s-au facut de foarte multe ori intr-un mod ascuns de ochii publici, uneori fostii proprietari au fost conditionati de diversi "baieti destepti" cu retrocedarea in schimbul vanzarii prealabile a proprietatilor, la pret de 25% - 33% acestor "baieti destepti".

In al treilea rand, destinatia Castelului Bran poate fi fixata prin lege caci este un imobil de patrimoniu national. Asa ca proprietarul, ca vrea, ca nu vrea, trebuie sa-i mentina destinatia si trebuie sa-l mentina la anumite standarde, in caz contrar, el poate fi apoi confiscat. Deci, proprietarul trebuie sa se ingrijeasca de Castel si daca vrea sa-si maximiezeze profitul, foarte bine si ar fi spre interesul tuturor. Daca statul vrea sa-l cumpere cu 60 de milioane de euro, trebuie sa ne demonstreze ca a facut un business plan realist. Dar nu am vazut asa ceva!!!

Asadar: un NU hotarat modului total netransparent al retrocedarii si rascumpararii Castelului Bran.

PS. Iata si cateva poze (am pus una pe blog, multumesc anticipat).

5 comments:

Anonymous said...

Pacat ca statul roman nu l-a putut mentine in proprietatea sa. Castelul Bran este una dintre perlele turistice ale tarii şi motorul dezvoltării întregii zone agroturistice. ce se va intampla dupa trei ani de zile? va fi inchis si odata cu el vor pieri si zecile de pensiuni si hoteluri din zona. cred ca Guvernul ar trebui sa discearna care sunt prioritatile nationale si care nu, iar castelul Brane ste in mod clar un reper al Romaniei. in mod clar se putea ajunge la intelegere mult mai profitabila pentru statul roman.

Anonymous said...

Am asistat pana in prezent la incercari disperate din partea autoritatilor romane sa creeze un brand de tara. dar nimic nu s-a concretizat pana in prezent iar acest Fabulospirit propus recent are putine sanse de a da roade.
Am un prieten din Germania care mi-a zis ca cea mai buna strategie pentru Romania ar fi o asa zisa strategie 3D: Dracula, Dunare si Dacia (Loganul adica). tind sa-i dau crezare. Dracula este o legenda, un mit care a prins in Occident iar Castelul Bran este o destinatie primara pentru o multime de straini. de ce sa nu profitam atunci de acest fapt? iar Delta Dunarii, un loc unic in Europa, un alt loc pe care nu stim s ani-l promovam. ce pacat!
Se putea negocia mult mai intelept contractul de retrocedare al Branului. trebuiau sa se inteleaga din start asupra sumei de plata de catre statul roman pentru a se evita cirsul la care asistam. Branul trebuie sa revina statului neaparat! sunt multe de vazut in zona respectiva, dar odata inchis castelul se va resimti acut impactul.

Anonymous said...

Dracula e o legenda, un mit, o poveste care merge mai departe. nu tine doar de castel. cladirea respectiva este doar o rotita dintr-un intreg angrenaj din jurul acestui personaj. ar trebui sa stim, in conditiile in care Branul nu re vine statului roman, sa mutam centrul de greutate al legendei in alta patre, nu stiu, Sighisoara, Sibiu, oriunde. e drept ca acest castel,odata ajuns pe mana altcuiva, va fi o pierdere pentru turismul romanesc, dar nu se opreste totul aici. legenda merge mai departe! asta e esenta!

Anonymous said...

Ieri fusei la Bran. multa lume, agitatei, comert stradal, masini, straini, atmosfera de sarbatoare...frumos, ce mai! in mod evident zona ar arata diferit daca s-ar inchide castelul. nu tu partie, nu tu nimic altceva. nu de legende fara acoperire avem nevoie acum!

Anonymous said...

Eu unul zic sa mutam centrul de greutate la Bucuresti, ca acolo sunt cei mai mari vampiri care sug sangele tari, mai ales.