Thursday, July 27, 2006

Am invatat oare cum trebuie privatizat?

Metoda de privatizare a marilor firme romanesti consta in a vinde un pachet unui investitor strategic, in marea majoritate a cazurilor. Este oare in interesul pe termen lung al economiei romanesti?

Sa luam cazul Petrom. Petrom este cea mai mare firma romaneasca. Ea a fost insa cumparata de firma austriaca OMV (controlata de guvernul Austriac dar si cotata la Bursa din Viena). Tot ceea ce tine de servicii corporate si management al grupului va fi decis la Viena iar sumele referitoare la Petrom facturate in Romania: servicii facute in Austria facturate ulterior firmei romanesti, servicii cu o mare valoarea adaugata.

Daca Petrom ar fi ramas o firma romaneasca, aceste servicii ar fi fost facute in Romania spre beneficiul economiei romanesti (atat ca PIB cat si ca ocuparea fortei de munca cat si ca know-how) si ar fi generat la randul lor alte activitati economice.

Sa luam cazul CEZ din Cehia. CEZ este o fosta firma de stat, privatizata prin listarea la bursa din Praga, cu management performant si total independenta fata de guvernul de la Praga. Standardele bursei din Praga sunt destul de ridicate si poti sa ai incredere ca cifrele raportate de acea firma sunt corecte iar nivelul de disclosure este la fel de ridicat ca in ale tari europene.

Astazi CEZ s-a extins si in alte tari din Europa de Est, inclusiv in Romania prin cumpararea unei societati de distributie a energiei electrice si si-a declarat intentia de a cumpara inclusiv unitati de productie. Iar managementul si serviciile corporate au ramas la Praga, cu beneficii pentru economia ceha.

Stim cu totii ca statul este un prost gestionar. Insa metoda de privatizare aleasa cu predilectie pana acum va aduce nu numai mai putini bani (caci orice activ prost gestionat este si subevaluat) din privatizare dar si efectele pe termen lung asupra economiei romanesti vor fi negative.

Mai avem putin de privatizat. Sper totusi ca Guvernul Romaniei sa invete din experienta CEZ cand vor privatiza capacitatile de productie in energie sau cand vor privatiza Romgaz.

No comments: