Thursday, July 27, 2006

Oamenii de afaceri romani trebuie sa se maturizeze

Am citit recent ca un post TV privat din Rusia, CTC pe numele lui, s-a listat pe Nasdaq in luna mai 2006. Valoarea de piata acum este de 2,5 miliarde de dolari.

CTC are o cota de piata de 12,5% si impreuna cu Domashni (Home Channel) are 15%.

Stim cu totii cat de riscanta este piata TV din Rusia datorita lipsei de democratie a actualului regim rusesc. Insa investitorii au incredere ca pana si in astfel de conditii vitrege, televiziunea are un viitor stralucit in Rusia.

CTC era detinuta pana in momentul listarii de investitori rusi (banci rusesti in mod deosebit) dar si investitori occidentali (atat de firme din domeniul mass-media cat si de banci de investitii).

IPO-ul a generat insa circa 100 de milioane de dolari, bani ce vor fi folositi in extinderea in Rusia precum si in alte tari din spatiul CSI.

Fiind cotata la Nasdaq, informatiile depsre CTC sunt publice iar calitatea si transparenta lor este specifica bursei americane, adica foarte ridicata astfel incat actionarul sa stie tot timpul ce se intampla cu firma, care sunt riscurile si daca managementul isi face treaba cum trebuie.

In Romania, prin comparatie, numai Viorel Catarama a avut firma sa cotata afara (daca nu ma inseala memoria). Iar multi intreprinzatori romani nici macar nu isi listeaza firma la BVB (care, printre altele, este de o calitate mai mult decat indoielnica).

Cred ca a venit timpul ca dupa atatea acumulari de capital in ultimii ani, investitorii romani sa invete ca se pot genera bani si pe cai legale si cat se poate de transparente.

Nimeni nu-l impiedica pe Dan Voiculescu sa-si listeze grupul de presa Intact la o bursa internationala sau sa-si ia partener un investitor strategic. In felul acesta, ar avea nu numai bani la dispozitie pentru o dezvoltare ulterioara a firmei dar s-ar asigura si de un management competent.

PS. ca fapt divers, unul dintre fii lui Murdoch care lucra pe post de mare sef la BSkyB a intrat in conflict cu un senior manager de acolo care i-a facut praf planurile strategice. Murdoch i-a dat dreptate senior managerului din BSkyB si i-a dat fiului doar un rol secundar.

4 comments:

Anonymous said...

Salut Maxime

Ca idee, sa stii ca Grupul Intact deja negociaza cu unul din greii pietei germane pentru preluarea Antenei 1 si 3. Eu mi-i doresc sa intre pe piata Romaneasca. Cat vrea Voiculescu: undeva la 700 mil. euro. Crezi ca dau nemtii?

Costel

Maxim said...

Costel,
din cate am inteles pretul cerut de Voiculescu pe 100% din Antena 1 (care e de fapt singurul asset dorit de occidentali) ar fi de 300 mill USD. Asta este evaluarea lui oficiala si se pare ca nu lasa la pret. Restul grupului Intact nu stiu daca valoreaza mai mult de 50 mill USD.
Oricum, am mai spus-o si pe blogul lui Iulian Comanescu de pe Hotnews, valoarea Antenei 1 sta sa cada daca
1. nu aduce know-how si management eficient
2. nu investeste in programe si in mod deosebit in sport
3. nu are planuri de extindere
Daca nemtii sunt dispusi sa scoata banii astia din buzunar, nu stiu, dar in mass-media la ora asta daca nu ai 15% rata de profitabilitate mai bine platesti dividende actionarilor.
Daca te intereseaza subiectul revin cu exemple din alte piete europene, tranzactii recente

Anonymous said...

Ma intereseaza atata timp cat facem referiri strict la obiect si pastram linia discutiilor, fara atacuri personale.

Din cate stiu, Voiculescu cere 700 ml cu tot cu Antena3, dar este posibil ca la Iasi suma sa sufere distorsiuni din cauza distantei. Si apoi, cum bine vezi, este bine sa vinzi atunci cand ai ce.

Costel

Maxim said...

Costel,

aici nu vor fi tolerate atacuri la persoana. Daca se va intampla asa ceva, postarile vor fi sterse. Iar daca apar vandali, le voi modera inainte de publicare.

Revenind la Antena 1, cum s-a ajuns la evaluarea de 700 de milioane? O tranzactie similara din Cehia a evaluat o copmanie asemanatoarea Antenei 1 la circa 200 de milioane de euro. Iar tranzactia s-a incheiat in noimebrie 2005.