Friday, February 16, 2007

Adoptarea englezei ca limba oficiala in Romania va aduce avantaje economice

Limba engleza este deja lingua franca. Business-urile se conduc in aceasta limba, globalizarea este deja o realitate iar la angajarea in majoritatea firmelor cunoasterea limbii engleze este un plus.

Economia romaneasca se orienteaza din ce in ce mai mult pe export si pe comert exterior in general. Asta este bine, caci inseamna ca economia este deschisa. Cele mai deschise economii in acest sens din lume sunt 2 economii asiatice: Hong Kong si Singapore, ambele cu engleza ca limba oficiala.

Din ce in ce mai mult, Romania devine un centru de servicii european. Recent, Bill Gates a venit la Bucuresti pentur a deschide un serviciu Microsoft pentru Europa. Ne este cunoscut ca India este cel mai mare exportator de astfel de servicii. Printre limbile oficiale din India se numara si engleza. Iar Irlanda a devenit tara membra UE cu cel mai ridicat PIB/locuitor si datorita faptului ca multe firme americane au ales aceasta tara pentru investitii si poarta catre UE datorita limbii engleze.

Cultural, cele mai mari evenimente se desfasoara in limba engleza, peste cateva zile va fi Oscarul. Majoritatea productiilor cinematografice sunt in limba engleza iar artisti chinezi si indieni sunt cunoscuti in lume mai ales datorita faptului ca filmele lor au fost in engleza sau bilingve.

Marile universitati si centre de studii post universitare au predarea in limba engleza.

In plus, circa 50 din cele 200 de state existente au engleza ca limba oficiala iar state precum Mongolia sau Chile considera sa o introduca in viitorul apropiat.

Este adevarat, Romania este o tara latina si sunt multi romani plecati in Spania sau in Italia. Insa adoptarea limbii engleze ca limba oficiala suplimentara, alaturi de romana, va impulsiona afacerile si produse romanesti isi vor gasi mai usor drumul catre piata globala. Desigur, ne putem gandi la adoptarea si altor limbi ca limbi oficiale: maghiara, germana si franceza datorita traditiilor dar si spaniola si italiana.

6 comments:

Anonymous said...

Chiar daca nu crezi,neoficial, a doua limba vorbita in Romania este engleza.
Daca te gandesti ca spaniola e a doua limba vorbita pe glob, si ce tip de piata acopera, ar fi indicat sa adoptam atat engleza cat si spaniola ca limbi oficiale in Romania. :D .
In alta ordine de idei, cand ai timp, as dori sa discutam in privat, nu in privata, o chestiune personala. YM id, nicco963.

Anonymous said...

Cred ca exagerezi cu adoptarea englezei ca limba oficoala. Nu e de ajuns ca toate firmele vor sa angajeze doar cunoscatori de limba engleza pentru niste posturi pentru care nu e necesar lucrul asta? Si pe niste salarii de mizerie? Sa nu exageram. Ce avantaje economice ar aduce Romaniei adoptarea englezei ca limba oficiala in Romania? Acolo unde este necesar, ea se foloseste. Crezi ca in Franta sau in Germania se vorbeste asa multa engleza in marile companii? In Franta chiar esti privit cu suspiciune daca intrebi ceva in engleza...Hai sa nu devenim iobagii Europei...

Anonymous said...

era pe ton serios sau la misto? :))

Anonymous said...

Ce scriu in acest blog nu e la misto.

Adoptarea si altei limbi ca limba oficiala ne va obliga sa cunoastem mai bine si alta limba, investitiile straine se vor face cu usurinta iar romanii, care vor studia intr-o limba sau alta vor avea avantaje asupra viitorilor lor colegi europeni.
Cred ca exemplele date de mine sunt concludente pentru a vedea care sunt avantajele. Ele nu vor veni peste noapte si nici adoptarea nu se poate face prin ordonanta de urgenta. Trebuie pregatit terenul ... cred ca o perioada de gratie de 5-7 ani ar fi oricum necesara.
Nicu: da, si adoptarea limbii spaniole ar fi un lucru excelent si inteleg motivele tale: food for thought :)

ma poti contacta pe maximro DOT maxim AT yahoo DOT com

1T▌E▌G▌U▌ said...

mai degraba iobagii S.U.A..ca toata ziua ii pupam acolo unde nu îi arde soarele...prea suntem lingäii lor...

Karl Marx said...

Engleza se va impune cu timpul probabil. Cu toate astea e interesant ca Germania e forta economica a Europei iar germana e cea mai vorbita limba oficiala din UE. Germana e si a doua limba de circulatie din EU dupa engleza. La nivel international si spaniola e o limba importanta.