Friday, February 09, 2007

Un contract pierdut

TVR a pierdut contractul privind drepturile pentru difuzarea meciurilor din campionatul intern de fotbal pe un an si jumatate.

Iata analiza mea:

1. Aceasta pierdere este o dovada a incompetentei traditionale din TVR sau poate chiar a coruptiei. Dl Giurgiu, presedintele TVR, are datoria sa faca o investigatie (si daca doreste pot sa-i sugerez o firma specializata si respectabila in domeniu) si sa descopere cauzele acestei pierderi. Anumiti analisti sugereaza ca este vina dlui Giurgiu in primul rand pentru ca nu a verificat daca s-a trimis un ordin de plata. Astfel de acuzatii sunt exagerate, desigur, insa in mod clar cateva capete trebuie sa cada la TVR. Pe langa aceste capete, ar trebui re-analizata si componenta redactiei sport caci au ramas prea multi comentatori de fotbal.

2. Vina TVR-ului este ca nu reuseste sa aiba agilitatea unei firme private. Este o firma mamut, dar ar trebui sa fie si greoaie? Nu. Si in acest caz, ii pot recomanda dlui Giurgiu o firma de specialitate care sa-l ajute la creearea unei TVR mai suple.

3. Privind lucrurile in perspectiva, TVR-ul ar fi pierdut oricum in fata televiziunilor comerciale aceste drepturi peste 1 an jumate. Piata TV din Romania este una extrem de competitiva iar meciurile de fotbal iti aduc o audienta garantata, iar asta inseamna venituri sigure, date din publicitate. Insa TVR-ul, datorita constrangerilor legale, nu ar fi putut mentine profitabilitatea transmisiunilor de fotbal decat in conditiile in care s-ar mari taxa TV.

4. Se vorbeste ca TVR ar risca sa piarda si meciurile echipei nationale de fotbal. Dupa parerea mea, datorita faptului ca Romania are o televiziune de stat si ca vizionarea meciurilor echipei nationale poate fi considerata de interes public ridicat, atunci TVR ar trebui, legal, sa obtina aceste drepturi de difuzare.

5. TVR are si venituri din publicitate. Dl. Giurgiu, pentru ca tot s-a ajuns aici, ar trebui sa scrie in raportul TVR daca TVR-ul isi maximizeaza veniturile. As dori o analiza din partea TVR care sa expuna public care a fost CPP-ul televiziunii comparativ cu al televiziunilor comerciale. Probabil ca acest indicator de pret (CPP-ul adica) si comparatia cu cel din zona comerciala ar trebui sa devina un target al conducerii TVR. Asta daca tot are grija de taxele platite de cetatean.

6. Dl. Giurgiu se plange ca, prin aceasta pierdere, oamenii care nu au acces la Dogan TV ar fi privati de vizionarea meciurilor. Iata o alta idee data pe gratis dlui. Giurgiu: sa cumpere TVR drepturile de a viziona pe TVR International pentru strainatate (unde oricum audienta Dogan nu este afectata) precum si drepturile de a difuza meciurile in reluare. Aceasta solutie i-ar multumi pe toti si poate ca le-ar da idei de crestere a veniturilor si celor de la Liga de Fotbal. Prin comparatie, Liga Engleza realizeaza 675 de milioane de lire sterline (1 miliard de euro) anual din vanzarea drepturilor in afara Angliei. Liga spaniola realizeaza undeva la 333 de milioane de euro anual. Liga lui Mitica? Circa zero; lei, nu euro.

7. Cred totusi ca aceasta pierdere are si efecte pozitive: pe langa faptul ca s-a reluat discutia asupra competentei managementului firmelor de stat, cred ca societatea va beneficia si pentru ca fotbalo-mania si scandalurile aferente (inventate sau exagerate de mass-media comerciala) va disparea de pe TVR, postul cu gradul de penetrare cel mai ridicat.

Si cu ocazia asta, poate ca si mass-media comerciala va reflecta asupra modului in care prezinta fotbalul intern si sa nu mai inflameze inutil spiritele in goana lor dupa audienta. Poate au invatat si din recenta lectie de italiana. Sau poate nu.

No comments: