Monday, February 05, 2007

Ambitiile economice pe 2007 ale dlui Tariceanu

Am citit acest articol in ZF despre ambitiile economice pe 2007 ale primului ministru al Romaniei, dl. Tariceanu.

Pe scurt, iata care ar fi aceste ambitii:
1. privatizarea Daewoo Craiova si construirea unui model similar cu cel al Dacia
2. sa pastreze cota unica si sa micsoreze cu moderatie CAS-ul
3. atragerea a noi investitii in energie si utilitati
4. management performant la CEC si Tarom

Sunt de acord cu toate aceste puncte. Insa cred ca e cam putin intr-un an pentru unb prim-ministru. Si mai cred ca dl. Tariceanu ar trebui sa fie preocupat intr-o masura cel putin la fel de mare si de urmatoarele doua aspecte:
- eliminarea piedicilor birocratice si legislative din calea intreprinzatorilor si a cetatenilor
- rolul statului in economie ar fi trebuit clarificat.

Eliminarea Birocratiei

Cat timp pierde un intreprinzator pentru a-si legaliza propria afacere? Care sunt consturile birocratice functionarii unei firme? Care sunt costurile birocratice aferente angajarii unui salariat sau colaborator?

Care sunt costurile birocratice pe care fiecare cetatean le suporta pentru rezolvarea unor probleme simple, cum ar fi schimbarea adresei in buletin? Care sunt costurile totale suportate de cetateni pentru o birocratie incremenita cum este cea din Romania? Oare cu cat ar creste productivitatea romanilor si cu cat ar creste economia daca astfel de piedici ar fi inlaturate?

Care sunt proiectele guvernului ce merg in acest sens?

Mai degraba as astepta un astfel de raspuns decat un raspuns destul de la mintea cocosului ca la CEC si la Tarom avem nevoie de un management mai profesionist sau la faptul ca nu o se schimbe cota unica in 2007. Cota unica trebuie sa ramana neschimbata pana in 2017, cel putin pentru ca economia sa beneficieze din plin din aceasta masura.

Rolul statului in economie

Dl Tariceanu nu vorbeste despre acel fond mamut: "Proprietatea" si cum vede el rolul acestui fond. Estimarile initiale indicau o valoare de circa 10 miliarde de euro pentru acest fond. Probabil ca serviciile conexe deservirii unui fond precum acesta ar depasi in valoare serviciile conexe ale intreprinderii Daewoo, in plus si profilul angajatilor ar fi usor mai ridicat.

Pe langa fondul Proprietatea care va fi in maini private, statul mai are si un numar impresionant de alte activitati economice si de participatii minoritare in diferite firme. Care va fi viitorul acestul participatii?

Despre acest aspect am scris acum ceva vreme urmatoarele:

As dori ca guvernul si toate celelate autoritati, agentii, primarii, deci entitati ce au de-a face cu banul si cu bunul public sa publice pe internet urmatoarele:
- lista cu toate firmele din subordine, cu link-uri catre site-urile firmelor respective, catre bilantul contabil (redat conform IFRS) si auditat de un Big 4. Pe fiecare site in parte as dori sa vad strategia entitatii publice si a firmei.
- lista cu toate activele detinute (terenuri, participatii, etc), concesionate si cum sunt gestionate, cat dureaza concesiunile, contractele precum si strategia entitatii publice refertitor la aceste active. In cazul participatiilor, vreau un link si comentarii ca la punctul de mai sus
- lista cu toate contractele + contractele incheiate de entitatea publica
- bugetul de venituri si cheltuieli si bilantul (auditat) al entitatii publice
- strategia clara a entitatilor in ceea ce priveste cele mai importante legi care afecteaza o comunitate: de la infrastructura la protectia mediului.

Intr-un cuvant: vreau transparenta totala.

Tot legat de rolul statului in economie nu imi este clar ce se va face in 2007 pentru a atinge acele obiective strategice ale economiei Romaniei, daca avem asa ceva.

Concluzie:

Planurile si ambitiile pentru 2007 ale premierului sunt bune insa nu suficiente pentru o relansare si modernizare a economiei si practicilor economice.

No comments: