Wednesday, September 13, 2006

Politica externa a Romaniei, UE si Rusia

Ieri, Vladimir Putin a anuntat ca Rusia a achizitionat un pachet de 5% din EADS pentru suma de 1 miliard de euro si ca intentia Rusiei este de a mai achizitiona.

De EADS am auzit cu totii si stim ce lucrari fac ei la noi in tara. Ce nu stiam era intentia Frantei si a Germaniei de a oferi si Rusiei posibilitatea de a lua parte la EADS. Rusia va avea acces prin reprezentantii sai in EADS la planurile Romaniei de securizare a frontierelor si la tehnologia respectiva.

Insa mutarea Rusiei si acceptul Frantei si Germaniei nu surprind. Mutarea vine firesc dupa ce Gerhard Schroeder cu onor conduce un proiect de constructie a unui gazoduct de 10 miliarde de euro ce leaga Rusia de Germania si in mod deliberat ocoleste tarile mici si recalcitrante (Polonia si Tarile Baltice). Proiectele comune din domeniul energiei sunt destule si in crestere. De curand, ungurii s-au trezit ca transportul gazelor in tara lor este organizata de Gazprom desi Ungaria a privatizat societatea de transport gaze catre E.On din Germania.

Nu a surprins nici inversunarea conducerii Arcelor de a forta fuziunea cu Severstal (controlata de un oligarh cu buletin de Kremlin).

Dupa 17 ani de tranzitie grea, Romania va intra, iata, in UE. Romanii isi vor vedea visul de normalitate implinit. In sfarsit intram in UE! Dar iata ca motorul franco - german al UE nu numai ca este cel mai sceptic in ceea ce priveste aderarea Romaniei si are cea mai proasta presa despre Romania din lume, iata ca acest motor franco-german incurajeaza relatiile cu o tara ca Rusia, in total dezinteres fata de tarile europene ce au stat 50 de ani sub papuc sovietic. Cine este Rusia? Este o tara nedemocratica in care oamenii stiu sa citeasca dar sunt analfabeti civici, este o tara bogata dar ale carei bogatii sunt controlate de o clica apropiata fostului KGB, este o tara ce actioneaza impotriva propriilor cetateni, este o tara ce controleaza si face viata grea si cetatenilor altor tari (R Moldova, Ucraina, Bielorusia, Gruzia).

Dar, in numele unei politici extrem de opace, Franta si Germania isi strang relatiile cu Rusia.

Iar Romania va intra de la 1.01.2007 in UE, o UE dominata de Franta si Germania.

Care va fi deci politica Romaniei in ceea ce priveste relatiile cu Rusia? Sunt 2 paliere:

1. Primul palier ar fi cel al R Moldova. Rusia a demonstrat inca de la inceput ca ii este atat de draga R Moldova incat nu o lasa se se desparta. A inventat un conflict in Transnistria si altul in Gagauzia, a controlat viata politica a Moldovei si i-a tinut in mod deliberat cetatenii in saracie. Desigur, intentia actualei puteri de la Bucuresti de a atrage R Moldova in UE pare a fi cea mai buna solutie. Sunt insa sceptic ca Rusia (si in consecinta si Franta si Germania) ar fi de acord cu asa ceva. Cred ca puterea de la Bucuresti trebuie sa inteleaga cat de repede ce s-a hotarat pentru R Moldova. Si daca s-a hotarat intr-adevar ca R Moldova va ramane in sfera de influenta a Rusiei, atunci vom avea o singura solutie ca sa rezolvam problema romanilor de acolo: sa li se elibereze imediat pasapoarte romanesti tuturor doritorilor pentru a le reda libertatea. Ceea ce e important sunt oamenii de acolo iar asta trebuie sa fie prioritatea Romaniei. (ca fapt divers numarul de aplicatii pentru pasaport romanesc la consulatul de la Chisinau a atins un record de 80.000 de cereri in luna August). (ca alt fapt divers mi se face parul maciuca atunci cand pe Euronews (cu sediul la Paris, printre altele) ocupantii rusi sunt prezentati drept "peacekeepers")

2. Al doilea palier este cel al cetatenilor aflati inca sub puterea oligarhiei de la Kremlin. Ca romani, stim bine ce inseamna un sistem opresiv si apreciem mai bine decat multi altii ce inseamna democratia si ce inseamna sa o inveti si sa inveti sa o aplici, ce inseamna simt civic. Am avut o sansa istorica si cred ca este de datoria noastra civica sa ne pese de cetatenii rusi, bielorusi si ucrainieni (nu-i asa ca e de cascadorii rasului situatia cu Iuscenko si Ianukovici?) care sunt tinuti in continuare in intuneric de catre oligarhia de le Kremlin, cu acceptul rusinos al Frantei si al Germaniei.

No comments: