Thursday, September 28, 2006

Romania a primit unde verde pentru integrarea in UE la 1.01.2007. Sa sarbatorim!


Moment istoric pentru Romania. Dupa 44 de ani de comunism si 18 de tranzitie post-comunista, Romania se intoarce in familia europeana.

Ce inseamna asta? Inseamna ca de acum incolo trebuie sa ne punem palaria de europeni pe cap. O sa apara, de fapt au aparut deja, curente anti-integrare europeana. Astfel de curente sunt utile pentru exercitiul democratic pur teoretic. Insa trebuie sa vedem unde va fi Romania peste 50 de ani.

Putem presupune, fara a gresi prea mult, ca peste 50 de ani:
- economia mondiala va fi mai integrata
- datorita globalizarii dar si cresterii importantei comportamentului etic, diferentele de venituri si de calitate a vietii vor fi mai mici decat acum
- internetul va fi folosit de toti, va fi ca aerul si ca apa, dar intr-o forma pe care nici nu ne-o putem inchipui acum
- va creste mobilitatea in orice domeniu
- cetatenii vor fi informati, mai educati, societatile vor fi mai democratice, deci cetatenii vor fi stapani pe soarta lor
- in mod evident va exista o limba franca, foarte probabil limba engleza (asta a propos si de obiectivele francofoniei...)

Romania se afla acum intr-un moment strategic. O sa ne complacem ca polonezii, ca cehii, ca olandezii, ca francezii sau ca alti eurosceptici sa ne gandim cum sa ne fie mai bine noua acum sau cum sa ne fie noua mai bine maine?

Ca sa faca fata unei economii globale care redistribuie veniturile din zonele mai bogate catre zonele mai sarace, romanii trebuie sa fie pregatiti sa nu ramana iarasi pe dinafara. Trebuie sa profite de faptul ca acum facem parte dintr-o mega structura multinationala si sa impingem lucrurile catre o integrare si mai aprofundata a Europei, lucru ce ar aduce avantaje economice si, deci, sociale.

Depinde numai de noi sa fim mai informati, deci mai inarmati, depinde numai de noi sa avem mai multe skills-uri, depinde numai de noi sa fim mai bine pregatiti. Depinde numai de noi sa cerem actualului/ viitorului guvern sa liberalizeze tot ce mai e de liberalizat, sa privatizeze ce e de privatizat. Depinde numai de noi sa cerem guvernului sa aprobe si sa implementeze acele politici care vor duce la informatizarea mai rapida a societatii, care vor duce la o educatie mai buna in Romania, care vor duce la o cultura economica liberala.

Multe firme multinationale au un asa numit ERM (enterprise risk management) care le ajuta sa faca fata oricarui risc. Oare are Romania asa ceva? Trebuie sa-l cerem.

Iar un cetatean mai puternic inseamna comunitati locale mai puternice, inseamna si o necesitate a subsidiaritatii. Iar, din pacate, chiar si sub acest aspect, actuala guvernare liberala a ramas restanta.

Un cetatean mai puternic in contextul global, inseamna un cetatean care vorbeste corect limba engleza sau, la ora actuala si alte limbi europene. Probabil ca nu ar face decat bine ca limba oficiala in Romania sa nu fie numai romana dar si oricare alta limba de larga circulatie europeana, plus maghiara acolo unde se doreste pe plan local.

Dart pana atunci, sa ciocnim un pahar de sampanie!

PS. o dedicatie speciala pt "ziaristul", "specialistul pe politica externa" Bogdan Chirieac. Imediat dupa alegerile din decembrie 2004, acest Chirieac a prezis si tine mortis sa repete in orice editorial in Adevarul si, mai apoi, in Gandul, ca Romania va fi intarziata la aderare, daca nu cumva va fi amanata per sempre. I-am promis acestui Chirieac ca o sa-i tiparesc editorialele cu pricina, ca o sa le las la invechit, o sa le transform in hartie igienica si o sa i le fac cadou cu ocazia anului nou 2007 sa se stearga la gura. Dar, pentru ca sunt ecologist, nu voi mai face ceea ce i-am promis.

No comments: