Thursday, September 14, 2006

Un post de televiziune rau intentionat: EuroNews

Recunosc, au fost ani la rand cand ma uitam dimineata la cafea, inainte sa plec la servici la stirile EuroNews. Mi se pareau echilibrate, facute cu profesionalism si erau o alternativa la stirile romanesti. Ma obisnuisem cu aceasta televiziune incat o urmaream si cand eram plecat in delegatii sau detasat in diferite colturi ale Europei.

Urmarind insa de atata timp acest post de televiziune cu sediul la Paris, mi-am dat seama ca nu este atat de echilibrat precum credeam si ca are o pozitie politica care este de multe ori departe de realitate.

Cateva exemple:
- EuroNews se incapataneaza sa prezinte mai tot timpul carutze si fetze de oameni sarmani cand aduce vorba de Romania. Nu zic nu, sunt si acestea realitati, dar nu este REALITATEA.
- dupa ce G Bush a declarat zilele trecute ca intr-adevar CIA a interogat cateva zeci de suspecti in afara teritoriului SUA, imediat EuroNews a indicat numai Romania si posibilitatea ca Romania sa nu intre in UE daca e adevarat. Nu conteaza ca in Romania au fost identificate doar vreo 20 de zboruri "suspecte" in timp ce in Germania au fost vreo 480. Nu, ceea ce conta era sa arate cu degetul catre Romania. Cu ceva vreme in urma aratau cu degetul si spre Polonia, ma mir ca le-a scapat
- in recentul conflict din Liban, aratau aproape in exclusivitate ce faceau israelienii acolo, cum aruncau cu bombe. Nu zic nu, era de aratat. Si intotdeauna luau declaratii de la oameni din zona si sustineau ideea ca pe acolo sunt numai oameni care nu au nicio legatura cu Hezbollah dar le place israelienilor sa bombardeze oameni nevinovati. Nu au explicat nici pana azi misterul mortii celor 100 de soldati israelinei din acel conflict. Se sinucideau?
- azi dimineata alta stire EuroNews cum ca nu sunt forte NATO suficiente in Afganistan si ca niciun membru NATO nu vrea sa mai trimita trupe. Deschid calculatorul si vad be BBC Romanian ca Polonia va trimite 1000 de soldati.

EuroNews m-a deceptionat. Dar nu ma obliga nimeni sa mai ma uit la EuroNews de acum incolo.

No comments: