Monday, October 02, 2006

De ce uitam istoria?

Am ramas pur si simplu uimit de modul in care mass-media de limba romana (si nu numai) prezinta situatia din Georgia. Totul este privit unilateral, din perspectiva ruseasca iar declaratiile lui Putin in care ii asemuieste pe gruzini cu Stalin si Beria aduc nu repulsia ziaristilor ci desfatarea acestora.

Sa nu uitam anumite fapte:

In 1990, la adapostul armatei sovietice i-au fiinta niste entitati: Transnistria in R. Moldova, Abhazia, Osetia de Sud si Adjaria in fosta RSS Gruzina. Aceste entitati au fost infiintate in mod deliberat inaintea dizolvarii URSS din 1991 tocmai in scopul ca fostele membre URSS cu potential separatist sa ramana sub influenta Moscovei. Statele baltice au fost lasate de Moscova, prin pacea de la Malta, sa mearga sub umbrela UE datorita unor considerente istorice, religioase si de vecinatate. Sa nu uitam ca letonii in Letonia nu erau decat 52% fata de 64% romani in RSS Moldoveneasca sau 69% gruzini in Georgia, insa in Letonia nu au aparut niciun fel de miscari separatiste.

Trebuie sa fim constienti ca lumea intreaga i-a lasat pe rusi sa faca ce au vrut ei cu cele 12 republici ex-sovietice. Drept dovada, in Moldova si Georgia nu sunt casti albastre de mentinere a pacii ci "peace-keepersi" rusi. Halal peace-keepersi, ei fac razboiul, tot ei "pacifica".

Sa nu uitam ca Georgia a fost singura tara (cu exceptia statelor baltice) care nu a vrut sa intre in CSI. Insa lucrurile s-au rezolvat destul de repede: s-au declansat cele 3 razboaie, Rusia a luat partea celor 3 state separatiste iar, in numai 2 ani, presedintele democratic ales al Georgiei, Zviad Gamshahurdia, a fost asasintat de catre rusi, dupa ce isi gasise refugiu in Cecenia. In locul lui a fost pus Sevarnadze, fost ministru de externe al URSS care repede a semnat pacte si tratate cu Rusia, in numele "pacii", incurajand si legalizand permanenta trupelor rusesti pe teritoriul Georgiei. Tot sub Sevarnadze, Georgia a intrat in CSI. Tot sub Sevarndaze, Georgia, ca si R Moldova dealtfel, a fost mentinuta intr-o stare de saracie si de dependenta economica de Moscova, conflictele inghetate fiind mentinute de Moscova ca un bau-bau pentru orice miscare de iesire din sfera lor de influenta.

Acestea sunt fapte. Dar mass-media refuza sa foloseasca aceste date. De ce le este frica? Sau este vorba doar de incompetenta?

Iar daca ii lasam pe georgieni si pe basarabeni (a propos, mizerabile articolele de azi din Cotidianul) iarasi singuri in fata rusilor, nu avem nicio scuza sa sprijinim trupe romanesti in afara granitelor, trupe ce ar lupta pentru "libertate", "democratie". Caci trupele romensti ar lupta numai pentru ipocrizie.

No comments: