Wednesday, October 04, 2006

Cat de mare este PIB-ul Romaniei

In urma cu cateva luni, China a recalculat PIB-ul si a mai gasit vreo 200 de miliarde de dolari. Saptamana trecuta si Grecia si-a recalculat PIB-ul si a aflat ca are un PIB mai mare cu 25%.

Stim cu totii ca PIB-ul Romaniei este mai mare decat cel comunicat de INS, datorita existentei economiei subterane. Insa cu cat mai mare? Calculeaza INS corect sau greseste? Si care este rata reala de crestere a PIB?

Sa analizam:

Deficitul de cont curent este ingrijorator. Pe hartie. Tot pe hartie el depaseste 10% din PIB. Iar ponderea lui in PIB creste de la an la an. Este el real? Totusi in ultimii ani au crescut investitiile in Romania, economia romaneasca se orienteaza din ce in ce mai mult catre export (datorita avantajului competitiv al fortei de munca ieftine si nu numai) iar cursul de schimb, in loc sa o ia in sus, asa cum ar fi de asteptat, el o ia ori in jos ori sta pe loc.

Reducerea taxelor din ianuarie 2005 a adus, asa cum era de asteptat, o crestere a veniturilor bugetare. Este adevarat ca si guvernul colecteaza mai bine taxele acum decat o facea in urma cu 2-3 ani. Insa nivelul ridicat al taxelor colectate precum si cresterea ponderii taxelor colectate in PIB, ma duc cu gandul ca ori nu s-a calculat bine cresterea economica, ori INS nu ia in calcul toate activitatile economice licite.

Un alt aspect care nu s-a schimbat simtitor in ultimii 2 ani este mentinera unei birocratii excesive care face ca multe firme sa nu-si declare valoarea reala a activitatilor. Odata cu cresterea activitatii economice generale in Romania, si aceasta economie neagra a progresat si ea. Guvernul ar trebui sa faca o prioritate din reducerea birocratiei. Cu o birocratie scazuta, multe firme (dar si angajati) vor prefera sa-si declare activitatile reale caci sunt asteptati cu bratele deschise de sistemul bancar (azi privatizat si reformat) pentru a fi finantat.

In cocnluzie, cred ca pe de o parte INS nu calculeaza toti factorii care contribuie la creearea PIB. Pe de alta parte, mai important, mentinerea de catre guvern a birocratiei excesive face ca economia subterana sa ramana semnificativa, sa ramana in subteran si sa nu contribuie asa cum ar trebui la cresterea economiei romanesti.

No comments: