Tuesday, October 10, 2006

Un Bucuresti pentru era postindustriala


Din Cotidianul de azi, o initiativa pe care o aplaud:

Cablurile de retele aeriene existente in prezent la nivelul Capitalei vor fi transferate in urmatorii ani in subteran, in cadrul proiectului de construire a Retelei metropolitane de fibra optica a municipiului Bucuresti-NetCity, a anuntat azi primarul general Adriean Videanu, la o conferinta de presa sustinuta la World Trade Center, cu prilejul lansarii acestui program investitional.

"Reteaua va fi extinsa pina la actualele granite ale orasului, dar va avea in vedere si extinderea Zonei Metropolitane Bucuresti" - a precizat edilul-sef.

Proiectul va putea fi demarat in februarie 2007 si va dura pina in 2008, la nivelul inelului central al orasului, dar reteaua metropolitana va fi finalizata in totalitate pina in 2014, conform studiului de fezabilitate.

Primarul general a spus ca tehnologia pe care o va folosi municipalitatea va fi de fibra optica, cea mai buna pentru accesul la internet, iar utilizatorii vor avea acces liber la retea, fie ca sunt consumatori casnici, companii sau administratii.

"Primaria Capitalei va pune la dispozitie o infrastructura de acces. Nu va fi un monopol, ci va functiona in paralel cu celelalte retele existente in subteran.Operatorii vor putea cumpara accesul la retea sau vor putea inchiria canalizatia" - a spus primarul.

NetCity este un concept care va permite viteze de 1 Gbites/sec, va conferi siguranta in exploatare maxima, cu trei posibilitati de functionare in caz de intreruperi. Magistrala va fi realizata pe bucle functionale locale, care vor fi puse in exploatare imediat dupa realizarea lor, si va permite interconectarea tuturor institutiilor publice si a zonelor de interes public - scoli, primarii, politie, gradinite, spitale s.a.

Autoritatile Capitalei au adaugat ca nici un operator nu va fi afectat daca doreste sa-si pastreze reteaua proprie si nu va fi blocata intrarea pe piata a vreunui operator. Oricum, reprezentantii municipalitatii spun ca utilizarea retelei metropolitane va fi cea mai convenabila ca pret pentru consumatori.

Primaria Capitalei va realiza proiectul "Retea metropolitana de fibra optica a Municipiului Bucuresti - NETCITY" in parteneriat public-privat, partenerul urmind sa asigure finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea proiectului. Parteneriatul se preconizeaza a fi pe o perioada de 49 ani iar in acest moment primaria se afla in faza de selectare finala a partenerului.

Caietul de sarcini pentru parteneriat a fost cumparat de 27 de firme, dar au ramas in cursa numai trei. Este vorba despre SC LUXTEN SA, cu subcontractorii ALCATEL ROMANIA, ERICSON NETWORK ROMANIA, ERICSSON TEHNOLOGIES AB Suedia, Neotel, SC Constructii Cai Ferate Drumuri si Poduri SRL Ploiesti, Consortiul format din SC OMNILOGIC SRL Bucuresti si SC ARO CONSTRUCT SA Bucuresti.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de SC TRAPEC SA, impreuna cu Alsol, in urma licitatiei din februarie 2006.

Proiectul se va desfasura in trei etape. Etapa I cuprinde realizarea retelei magistrale, a retelei metropolitane de transmitere de fluxuri informationale si a unei "zone pilot - Centrul Istoric", in care reteua de fibra va fi dusa pina la abonati, termenul de realizare fiind anul 2008. Etapa a II-a cuprinde realizarea retelei de distributie si a bransamentelor pe intreg teritoriul Bucurestiului, avind ca termen de realizare anul 2010. Etapa a III-a cuprinde realizarea retelei pe intreaga zona metropolitana si are ca termen de realizare 2014. ROMPRES

No comments: