Monday, October 02, 2006

Viitorul Postei Romane


Pe tacute, MCTI face treaba buna.

Ce proiecte se vad? Privatizarea SN Radicomunicatii, finalizarea privatizarii Romtelecom dar si restructurarea si privatizarea Postei Romane.

Conform directivelor europene, pana in 2009, activitatea postei trebuie sa fie complet liberalizata. Piata va fi deschisa deci oricarui operator.

Numele consultantului ales pentru restructurare imi da sperante intr-o treaba bine facuta. Sper insa ca restructurarea sa fie apoi si facuta iar compania privatizata.

Mi-a placut si faptul ca pe site-ul postei:

http://www.posta-romana.ro/

sunt multe informatii utile atat pentru consumator cat si pentru cei ce vor sa-si dea seama un pic de volumul activitatii acestei companii.

Sper ca restructurarea sa fie urmata de o privatizare prin listarea la Bursa din Bucuresti si, eventual, la cea de la Londra. Ar fi bine sa se incerce si o astfel de strategie de privatizare in locul mult prea folositei vanzari catre o firma (de obicei de stat sau fosta de stat) europeana. Avantajele unei strategii cu mentinerea HQ-ului la Bucuresti sunt mult mai mari pe termen lung pentru Romania decat 100 de milioane de euro dati in plus de o firma straina.

Iar privatizarea trebuie sa preceada anul 2009 iar Posta Romana sa faca fata concurentei.

Previziunile de crestere sunt imense, sa nu uitam ca tot ceea ce inseamna acum birocratie prin stat la cozi se va transforma in numai 5-10 ani intr-o birocratie mai placuta cetateanului prin corespondenta prin posta cu autoritatile.

O singura recomandare: cutiile postale ar trebui sa treaca in responsabilitatea comunitatilor locale.

No comments: