Tuesday, October 31, 2006

Rolul Comisiei Europene in 2006 - 2009


O prezentare pe BBC despre ce este si ce face un comisar european

Eu as adauga ca rolul comisiei europene este cu atat mai important acum pentru proiectul european decat oricand. Si asta datorita euroscepticismului prezent in din ce in ce mai multe tari din UE. Caci, ca si in Romania, si in alte tari UE, politicienii locali dadeau repede vina pe UE daca se intampla ceva rau la ei in tara. Nu mai departe de martie 2006, Berlusconi a atacat decizia guvernului italian socialist ce l-a precedat de a adera la euro, de ex.

Rolul comisiei actuale este iarasi crucial pentru viitorul Europei si pentru ca anumite state membre nu au inteles ca intr-o economie ce devine pe zi ce trece cat mai globala, sansa unei tari creste decat daca iese din izolare si protectionism si daca face parte dintr-o uniune cum este UE. Dau un exemplu mic dar oarecum relevant: nu este nici in interesul UE si nici in interesul Angliei, Olandei, Frantei, etc sa impuna restrictii fortei de munca din Romania, ceea ce se protejeaza prin aceasta masura este o forta de munca neadaptata la competitie.

Rolul comisiei actuale este iarasi extrem de important datorita intreruperii procesului de consolidare institutionala in Europa. Iar consolidarea institutionala trebuie sa continue penru o UE functionala. Caci nu este in interesul UE ca, de ex., ca Germania sa construiasca o conducta de gaze cu Gazpromul fara ca statele UE de la estul Germaniei sa fie nu numai consultate dar chiar si ocolite si ignorate de-a dreptul si fara sa existe o politica comuna in domeniul energiei.

Cam asta este rolul comisiei si al comisarilor.

No comments: